Zonnepanelen schoonmaken? Lees deze handige tips

Eens in de zoveel tijd moet je zonnepanelen schoonmaken. Er zit bijvoorbeeld vogelpoep op of dusdanig veel stof dat het rendement van je zonnepanelen niet meer maximaal is. Uit onderzoek is gebleken dat vuile zonnepanelen tot wel 5% minder rendement opleveren en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het zaak om je zonnepanelen goed schoon te houden. Maar hoe maak je de zonnepanelen eigenlijk schoon? In deze blog geven wij je een aantal tips die je direct kunt toepassen bij het schoonmaken van de panelen.

  1. Controle

Controleer de zonnepanelen meerdere keren per jaar. Kijk hoe vuil ze zijn en bepaal of ze schoongemaakt moeten worden.

  1. Zet de installatie uit

Ga je schoonmaken? Zet de installatie dan uit!

  1. Verwijder alles wat erop ligt

Op zonnepanelen kan van alles liggen, van takjes en bladeren tot aan plastic dat er op gewaaid is. Haal dit weg.

  1. Denk aan je veiligheid

Liggen je zonnepanelen op een schuin dak? Dan moet je denken aan dakveiligheid en betreed het dak alleen alleen met een valbeveiligingssysteem.

  1. Panelen reinigen

Voor het reinigen van de panelen kan je gebruik maken en een zachte spons. Hiermee poets je de panelen schoon. Gebruik geen middelen die schuren.

  1. Ga ’s morgens of ’s middags aan de slag

In de ochtend of avond is het niet al te warm. Bij warm weer worden de zonnepanelen warm en dat is niet handig als je de panelen gaat schoonmaken. Kies er daarom voor om dit ’s morgens of ’s avonds te doen als de zon niet op volle kracht is.

Je kunt nu aan de slag gaan om de zonnepanelen schoon te maken. Des te vaker je dit doet, des te handiger je erin wordt. En dat scheelt flink wat kosten die je moet maken voor een eventuele schoonmaker.