De verschillende vloerverwarmingssystemen bij laminaat

Laminaat kan goed samengaan met vloerverwarmingssystemen, wanneer het laminaat aan een aantal eisen voldoet. Zo moet de ondergrond de warmte kunnen doorlaten, moet het laminaat niet te dik zijn en je moet de vloertemperatuur constant houden rond 28 graden Celsius. Er zijn meerdere vloerverwarmingssystemen mogelijk bij laminaat: zowel elektrische als de traditionele warm water vloerverwarming. Wat de verschillen zijn tussen beide systemen en welke beter matcht met laminaat kun je hieronder lezen.

De elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming kun je los van de cv regelen. Een ander voordeel van elektrische vloerverwarming is dat je grote mate van indelingsvrijheid hebt. Verdere voordelen zijn:

  • Zuinig energieverbruik, omdat de onderdelen apart ingesteld kunnen worden.
  • Extra besparing door de klokthermostaat
  • Je kunt elektrische vloerverwarming makkelijk zelf installeren
  • Veilige vorm van elektriciteit, want de vloerverwarming is volledig geaard en bevat een sensorbeveiliging.
  • Steeds nieuwere, modernere systemen mogelijk.

Warm water vloerverwarming

Een warm water vloerverwarming wordt gevoed vanuit het centrale verwarmingsketel. Vanuit de cv-ketel (geen elektrische boiler) wordt warm water naar de leidingen gevoerd, die onder je vloer liggen. De verwarmingsinstallatie en verdeeltechniek zorgen ervoor dat het water onder je vloer een goede temperatuur behoudt. De warm water vloerverwarming wordt aangelegd in lussen om warmteverlies te voorkomen. Hoe kleiner de lussen, hoe hoger het vermogen van het verwarmingssysteem. Er is geen isolatie meer nodig, alleen randisolatie. Er zijn meerdere manieren van installatie mogelijk: droog, nat en half nat.

Welke systeem is mogelijk in combinatie met laminaat?

Elektrische vloerverwarming kun je prima combineren met laminaat. Je moet er alleen voor zorgen dat de temperatuur niet te snel oploopt om te voorkomen dat je laminaat gaat werken. Een maximaal vermogen van zestig Watt per vierkante meter is goed. Dat is, wanneer de elektrische vloerverwarming op de chapé ligt. Ligt deze erin verwerkt, dan zijn er geen beperkingen. Warm water vloerverwarming heeft als nadeel dat het langer duurt eer temperatuur op peil is, maar heeft als voordeel dat het systeem zuiniger is.