Potgrond aanbieding en andere tips voor tuinieren met klein budget

Het vinden van een goede potgrond aanbieding is slechts een van de opties om te tuinieren met een kleiner budget. Als jij van tuinieren houdt, maar geen enorm budget hebt om uit te geven, zijn er behoorlijk wat opties. Nog enkele voordelen: het ophalen van gratis planten via Facebook en andere sociale media en het vinden van goede aanbiedingen voor tuinmeubels online. In dit stuk zal ik je mijn beste tips vertellen, voor als je houdt van tuinieren, een tuin hebt, maar niet helemaal het budget hebt om er zonder limitaties iets van te maken. Dus hart voor tuinieren? Lees vooral verder

Zaden in plaats van stekjes gebruiken

Een van de makkelijkste tips die ik je kan geven: koop zaadjes in plaats van stekjes als je iets nieuws gaat planten. Veel mensen vinden het makkelijker om met stekjes te werken. Dat is misschien ook wel zo, maar toch is het helemaal niet moeilijk om te leren hoe je met zaden omgaat. Je gaat simpelweg wat zaden en tuinaarde kopen, en je kunt aan de slag. De prijsverschillen tussen zaden en stekken zijn trouwens echt enorm, soms zijn stekken wel 50 tot 100 keer zo duur. Best iets om over na te denken dus, als je met een klein budget bent aan het tuinieren. En anders ook trouwens. Waarom zou je meer uitgeven dan nodig is? Wees slim en plant zaadjes!

Het ophalen van gratis stekken, zaden en planten

Er zijn online genoeg plekken te vinden waar mensen zaden, stekken of planten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan online groepen waarin mensen zaden ruilen. Maar er zijn ook organisaties die groen willen bevorderen, en daarom gratis stekjes van bijvoorbeeld bomen en planten weggeven. Dit is een hele interessant optie om planten die wat aan de duurdere kant zijn om te kopen, toch in jouw tuin te krijgen. Van tomatenplant en andere groentes tot boompjes en struiken: zoekt en gij zult vinden.

Verzamel zelf in plaats van altijd te kopen

De meeste mensen zullen, als ze iets nodig hebben voor in de tuin, direct grijpen naar een winkel. Bijvoorbeeld: stokken nodig om je tomaten te stekken? Mensen zullen dan al snel bamboescheuten gaan kopen bij een tuincentrum. Zelfs als die mensen gewoon bamboe in hun tuin hebben staan. Als je zelf verzamelt en knutselt, kun je echt heel veel geld besparen. Je moet er dan wel de moeite en tijd in steken die vereist is voor dat soort zaken. Het is niet altijd makkelijk, maar heel vaak kun je zelf voor heel weinig geld of zelfs gratis een oplossing vinden. Laat je hiervoor ook vooral online inspireren.

Compost: hou het natuurlijk

Het starten van een composthoop is hartstikke duurzaam, maar bespaart je bovendien ook nog eens flink wat geld. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Het natuurlijke afval dat je nu niet in de container hoeft te gooien, maar op de composthoop gooit, is natuurlijk gratis. Voor het legen van containers betaal je een flink bedrag. Met de compost kun je jouw tuin voeden. Je betaalt dus niet voor voeding voor je planten, en je bespaart op je afvalrekening. Kijk online voor alle opties en meer tips.