Het belang van een brandalarm in huis

Een brandalarm is een belangrijk middel om een brand tijdig te ontdekken en te signaleren, zodat de aanwezigen veilig kunnen vluchten of de brand kunnen blussen. Volgens de website Brandveiligheid-info.nl vermindert het installeren van een brandalarm het risico op een dodelijke brand met 70%. Er zijn verschillende soorten brandalarmen, zoals rookmelders, alarmsystemen met brandalarm en sprinklerinstallaties. Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat een bouwwerk zodanige voorzieningen heeft dat een brand tijdig wordt ontdekt. Het is dus van groot belang dat de brandalarmen goed worden geïnstalleerd en onderhouden. Meer weten? Op het platform Alarmsysteemcheck.nl vind je uitgebreide info over diverse soorten brandalarmen en kan je eenvoudig een offerte opvragen bij een expert in Enschede, Almelo of een van de andere beschikbare regio’s.

Welke soorten brandalarmen zijn er?

Er zijn verschillende soorten brandalarmen die op verschillende manieren werken en reageren.

  1. Draadloos brandalarm via internet (ook wel slim brandalarm genoemd): dit type brandalarm is verbonden met het internet en kan je via een app op je smartphone bedienen en monitoren. Je krijgt een melding op je telefoon als het alarm afgaat en je kan ook de hulpdiensten inschakelen of het alarm uitzetten via de app.
  2. Bedraad brandalarm met een simkaart (via mobiel netwerk): dit type brandalarm heeft een simkaart die verbonden is met het mobiele netwerk. Als het alarm afgaat, wordt er automatisch een sms of een telefoontje gestuurd naar de vooraf ingestelde contactpersonen of de hulpdiensten.
  3. Bedraad brandalarm met een vaste telefoonlijn: dit type brandalarm is verbonden met een vaste telefoonlijn en werkt op dezelfde manier als het bedrade brandalarm met een simkaart, maar dan via de vaste lijn.

Een ander onderscheid dat je kan maken tussen brandalarmen is de manier waarop ze rook of hitte detecteren. Er zijn 3 belangrijke soorten rookmelders die vaak onderdeel zijn van een brandalarm:

  1. Ionisatierookmelder: deze rookmelder werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt waardoor een stroomkring ontstaat. Als de stroomkring wordt onderbroken door rook, gaat het alarm af. Deze rookmelder is goedkoop, maar mag niet meer verkocht worden vanwege de radioactiviteit.
  2. Optische rookmelder: deze rookmelder werkt op basis van infrarood. Als het zicht van de rookmelder wordt verduisterd door rook, gaat het alarm af. Deze rookmelder is duurder, maar detecteert brand eerder dan de ionisatierookmelder.
  3. Thermische rookmelder: deze rookmelder werkt op basis van temperatuur en niet op rook. Als de temperatuur stijgt, gaat het alarm af. Deze rookmelder is ideaal voor ruimtes zoals de keuken waar wel eens rook kan ontstaan.

Een derde soort brandalarm dat je kan onderscheiden is het sprinklerinstallatie. Dit is een systeem dat bestaat uit sproeikoppen aan het plafond die verbonden zijn met een waterleiding. Als er een beginnende brand wordt gedetecteerd door een thermostaat, begint het systeem water te sproeien om de brand te beheersen of te doven.