Houtpellets en het bewaren van pellets: Tips en tricks

Als je een pelletkachel hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om goede kwaliteit houtpellets te gebruiken en deze op de juiste manier op te slaan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over houtpellets en het bewaren van pellets.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine cilindervormige korrels die gemaakt zijn van samengeperst zaagsel en houtsnippers. Het zaagsel en de houtsnippers worden gedroogd, gemalen en samengeperst tot pellets. Houtpellets zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en dichtheden, afhankelijk van het soort hout dat gebruikt wordt.

Waarom zijn houtpellets een duurzame brandstof?

Houtpellets worden gemaakt van houtafval en zijn daarmee een duurzame brandstof. Het gebruik van houtpellets als brandstof draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en helpt daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bovendien zijn houtpellets goedkoper dan traditionele brandstoffen zoals gas en olie, wat het gebruik van pelletkachels nog aantrekkelijker maakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van houtpellets?

Bij het kopen van houtpellets is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is de kwaliteit van de houtpellets belangrijk voor een optimale verbranding. De goede kwaliteit houtpellets heeft een hoog energiegehalte en bevat weinig vocht. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de diameter van de houtpellets, deze moet overeenkomen met de diameter van de schroef in de pelletkachel.

Hoeveel kosten houtpellets?

De kosten van houtpellets variëren afhankelijk van de kwaliteit en de regio waar je woont. Over het algemeen kosten houtpellets tussen de €4 en €6 per zak van 15 kilo. Houd er rekening mee dat je voor het verwarmen van je huis in de wintermaanden waarschijnlijk meerdere zakken houtpellets nodig hebt.

Hoe sla je houtpellets op?

Houtpellets dienen droog en goed geventileerd te worden opgeslagen om vocht en schimmel te voorkomen. Zorg ervoor dat de opslagruimte goed afgesloten is om vocht buiten te houden. Het is aan te raden om de houtpellets in een speciale opslag container of -zak te bewaren. Daarnaast is het belangrijk om de houtpellets op een droge en schone plek te bewaren en niet te lang op te slaan.

Hoe lang kun je houtpellets bewaren?

Houtpellets kunnen lange tijd bewaard worden, maar het is wel belangrijk om ze op de juiste manier op te slaan. Houtpellets hebben de neiging om vocht op te nemen, waardoor ze kunnen gaan schimmelen en minder geschikt worden als brandstof. Het is aan te raden om houtpellets niet langer dan één tot twee seizoenen op te slaan. Houd er rekening mee dat oude houtpellets minder energie bevatten dan nieuwe houtpellets en daardoor minder efficiënt zijn in het verwarmen van je huis.

Wat zijn de voordelen van houtpellets als brandstof?

Houtpellets hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele brandstoffen zoals gas en olie. Zo zijn houtpellets goedkoper, duurzamer en gemakkelijker op te slaan dan traditionele brandstoffen. Daarnaast zijn pelletkachels efficiënter in het verwarmen van ruimtes dan traditionele open haarden, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van houtpellets als brandstof?

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van houtpellets als brandstof. Zo is het opslaan van houtpellets lastiger dan het opslaan van traditionele brandstoffen, omdat houtpellets gevoelig zijn voor vocht en schimmel. Daarnaast kan het geluid van de schroef in de pelletkachel als storend ervaren worden.

Hoe onderhoud je een pelletkachel die op houtpellets werkt?

Een pelletkachel die op houtpellets werkt vergt weinig onderhoud, maar het is wel belangrijk om de kachel regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Zorg ervoor dat de aslade regelmatig geleegd wordt en dat de verbrandingskamer schoon blijft. Daarnaast is het belangrijk om de schroef en de brander regelmatig te controleren op slijtage.

Voor meer informatie over pellets bewaren klik hier